Køge Kommunes Agenda 21-pris 2015 

Mette Jorsø har, på vegne af Agenda 21 udvalget, igen i slutningen af 2015 uddelt Agenda 21 prisen til fem forskellige modtagere, der alle har gjort en forskel i forhold til grøn omstilling.

Udvalget har belønnet nogle ildsjæle blandt både borgere og virksomheder, der tilsammen gør en forskel i forhold til bæredygtig fødevare-produktion – både indenfor afsætning og produktionen.

Der er således peget på aktører, der tilsammen kommer rundt om” Fødevarer fra jord til bord” – fra produktionen af fødevarer til servering – fra frivillige ildsjæle til dem, der har gjort en levevej ud af sit engagement.

Modtagerne er:

  • Søren og Camilla for Østervang Gårdbutik
  • Pia Frøslev Frederiksen for Urtopia
  • Susie Hayes Einarsson for Kaffekælderen
  • Susanne Kjær på vegne af Køge Fællesjord for projektet “Køge Fællesjord”
  • Dan Koch for frivilligt arbejde i Lovparken

Østervang Gård

Ib Johnsen fra Danmarks Naturfredningsforening har indstillet Søren og Camilla for Østervang Gård.

Østervang Gård er en alsidig, mindre økologisk virksomhed, der bidrager til at højne forståelsen for og glæden ved sammenhængen mellem produktion af fødevarer og brugsgenstande i naturlige omgivelser.

Urtopia

Det Grønne Hus har indstillet Pia Frøslev Frederiksen for Urtopia.

Pia har taget initiativ til Urtopia – den økologisk stand på Køge Torv – står med en økologisk stadeplads.På Køge Torv er Pia Frøslev Frederiksen i sin stand en vigtig formidler af økologiske produkter: Hun er stabil og vedholdende på en meget central plads i kommunen ved en stadeplads på Køge Torv onsdag og lørdag. Pia skaffer alsidige produkter fra avlere og sikrer varieret udbud, og bliver et vigtigt bindeled mellem producenter og borgere.

Kaffekælderen

Susanne Kjær Lorentzen har indstillet Susie Hayes Einarsson for Kaffekælderen

Susie er en ildsjæl for sin virksomhed. Det er meget væsentligt for Susie at anvende de allerbedste råvarer i sin virksomhed. Hun går ikke på kompromis med dette, når hun køber ind, også hos lokale leverandører på torvet. I hendes forretning har hun altid glutenfri bagværk, laktosefri bagværk, og det økologiske er også i højsædet hos hende. Når vi sætter os i hendes cafe, er det med god samvittighed, vi lader de søde sager komme i maven. Vi skal ikke tænke på farlige E-nr. og tilsætningsstoffer – blot nyde smagen og nyde naturen ved åen, ænderne og ællingerne samt en kano, der flyder forbi ind i mellem. Det er natur for alle pengene.

Susie har virkelig gjort en forskel for mange besøgende i Køge, men har også mange stamkunder, der sætter pris på hendes råvarer og omgivelser.

Køge Fællesjord

Det Grønne Hus har indstillet Susanne Kjær for initiativet Køge Fællesjord

Ikke mange ved det – men Susanne var faktisk initiativtager til Køge Fællesjord. Susanne så, længe før alle andre, at der er et stort behov for mennesker for at være sammen om fødevareproduktion. Ikke i små individuelle haver og højbede – men i en stor fælles have, hvor alle deltager med, hvad de kan bidrage med.

Målet for Susanne var at skabe en have, der kan rumme og favne alle – også mennesker med begrænsede evner og muligheder for at dyrke jorden. Rummelighed, hjælpsomhed, socialt samvær, fællesskab og udeliv har derfor lige så stor betydning for Susanne som den egentlige havedyrkning og selvforsyning.

Susanne er også på andre måder en miljø-iværksætter. Hun har startet en lille lokal indsamling af brugt tøj og andre gode brugte ting, der kan genskabes til blandt andet smarte tasker.

Med initiativet til Køge Fællesjord har Susanne sat gang i et projekt med mange ildsjæle, som løfter i flok, og som bidrager med forskellig viden og kompetencer. Susanne modtager således prisen på vegne af foreningen.

Dan Koch

Henrik Petersen har indstillet Dan Koch for indsamling af henkastet affald i Lovparken

Endelig har Henrik Petersen fra Danmarks Naturfredningsforening indstillet Dan Koch for frivilligt arbejde i Lovparken:

Dan har gennem flere år arbejdet frivilligt i Lovparken med oprydning og affaldsindsamling. Dan har været det stabile bidrag til, at Lovparken har haft mindre affald og generelt har været et rarere sted at færdes for børn og voksne.

Dan værner om vores natur på mange måder og meldte sig selv, da han så et behov for, at der blev ryddet mere op i det henkastede affald og sætte mere skik på Lovparken. En flot indsats, drevet af en ægte ildsjæl.

Information

For mere information kontakt Lene Lindkvist på telefon 5667 2488 eller e-mail: lene.lindkvist@koege.dk