Haven

Havens indretning, bunddække, mangfoldighed, nyttedyr, kompostering
I en smuk have kan vi nyde livet og lade op. I haven skal der være balance mellem arbejde og nydelse, for hvis arbejdet bliver uoverkommeligt, bliver vi let fanget af de nemme løsninger: Sprøjtemidler frem for “knofedt”, mange maskiner til plejen og rent drikkevand i vandsprederen. Hvis haven skal være sund og bæredygtig, er det vigtigt at gøre arbejdet overkommeligt og at benytte naturens hjælpere til at holde skadedyr og sygdomme i ave.

Inddel haven i områder, så der tæt ved hus og terrasse er smukke, mere krævende blomsterbede og der i yderzonerne er stauder og buskadser, der i højere grad kan passe sig selv. Varierende bunddække og buskads giver et smukt udtryk uden den store indsats, og er samtidig et paradis for fugle, sommerfugle, insekter og andre smådyr, der gør haven spændende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABiologisk mangfoldighed er et ’must’ i en giftfri have. Det gælder om at have så mange forskellige planter som muligt: Træer, buske, sommerblomster, stauder, grøntsager og krydderurter. Grunden hertil er, at mangfoldigheden skaber de bedste vilkår for at opretholde den naturlige balance. Forskellige fugle synes om hver deres insekter, insekterne tiltrækkes af forskellige planter, og variationen sikrer, at der er nyttedyr, til at tage sig af skadedyrene.

Hvad man ikke fjerner, behøver man ikke tilsætte
Jo mere af havens grønne affald man tilbagefører til jorden, jo mindre kunstgødning behøver den. Indsaml blade, ukrudt, strå og staudeafklip i din kompost. Der er grundlæggende to forskellige komposteringsmetoder, som du kan høre nærmere om i Det Grønne Hus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI en varmekompost komposteres en blanding af friskt og formuldet materiale ved høje temperaturer, hvilket forhindrer ukrudtsfrø i at spire. Derfor egner varmekompostering sig vældig godt til haveaffald. Ormekomposten opbygges løbende ved at tilsætte materiale ovenfra. Ormekomposten egner sig vældig godt til omsætning af husholdningsaffald. Begge typer er gode til at give en sund og frugtbar have. Græsafklip vil derimod kvæle enhver kompost og skal i stedet efterlades på plænen, hvorved næringsstofferne genbruges og man får en smuk plæne uden at bruge kunstgødning.

Det kan du gøre

  • Undgå sprøjtemidler
  • Plant varieret med masser af forskellige plantearter
  • Husk de danske arter
  • Komposter haveaffald
  • Indret haven med både pæne og vilde områder
  • Lav en kvasbunke – det er et vigtigt vinterhi for mange dyr og insekter
  • Brug manuelle eller elektriske haveredskaber – frem for benzindrevne
  • Vælg FSCmærket træ for eksempel havemøbler
  • Undgå trykimprægneret træ

Det gør Det Grønne Hus
Haveudstillinger vises hvert forår i Det Grønne Hus, men kan bestilles hele året. Information om giftfri have i praksis, samt natur i haven sker løbende. Der er altid mulighed for køb af kompostorm og information om kompost. Vi giver information om sansehaven som tema i egen have eller til daginstitutioner.

Kontakt Marianne Mark 

Marianne