DOGME: Undlad at overforbruge klodens ressourcer

Mai-Britt Andersen

Mai-Britt Andersen

Mange kloge hjerner verden over bruger deres tid på at regne ud, hvad vi kan gøre for at sikre flest mulige ressourcer til de kommende generationer.

MEN – som ganske almindelige mennesker kan vi selv OGSÅ være med til ikke at overforbruge eller misbruge, og det kan vi gøre ved at minimere vores daglige madspild og emballagespild.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik (2015), så smides der årligt over 700.000 tons mad ud i Danmark, som kunne være blevet spist.  Heraf står husholdningerne for de 260.000 tons alene (service sektoren står for 227.000 ton, og detailhandlen står for 163.000 tons – for ikke at glemme hoteller, restauranter, storkøkkener og institutioner). Og madspildet koster danskerne 11,6 miliarder om året (inkl. Moms og afgifter (Landbrug og Fødevarer – 2014). Derudover så ’køber’ hver eneste europæer i gns. Ca. 160 kg emballage årligt i form af plastik, pap og metal.

I Danmark har man i sidste år også snakket om, hvordan vi kan undgå dette spild, og det har åbnet op for nye typer af butikker og supermarkeder.

En af disse er ’Wefood’, som ligger på Amager. De sælger varer, som ikke længere kan sælges i de ’normale supermarkeder’, fordi de f.eks. er tæt på udløbsdatoen, eller er mærket forkert – f,eks. har der været Basmatiris i poser, der var mærket med grødris osv. – eller den ydre emballage kan være beskadiget. Det er alt sammen varer som, hvis ikke de blev doneret til velgørenhed, ville blive sendt til destruktion. Det er Folkekirkens Nødhjælp, som har startet Wefood op via salg af folkeaktier. Selve butikken er så stor en succes, at der nu åbner 2 andre butikker i Jylland.

En anden type butik ’LØS Market’, som forventer at åbne sin første butik på Vesterbro her til sommer. I ’LØS Market’ er man gået et skridt videre. Her købes i løs vægt. Alle varer kommer i store beholdere (sække, flasker, dunke o.a.), og så kan du selv afveje eller tappe lige netop de varer og mængder, du ønsker.  Mht. emballage, så kan du tage din egen skål eller plastikbøtte med hjemmefra, eller købe genanvendelig emballage i LØS.

På den måde kan du spare prisen på emballage, OG IKKE mindst: du køber ikke mere, end du skal bruge. Du afvejer paprikaen og aftapper olivenolien, og skal ikke bruge opbevaringsplads til mange forskellige produkter, som står og bliver for gamle eller harskner, inden du får brugt det. Initiativtageren til LØS Market er franskmanden: Frédéric Hamburger, som kom til Danmark i 1998.  I Frankrig er denne type bæredygtige butikker meget populære, og der åbner en ny butik ca. hver 3. dag.

LØS forsøger sig samtidig med et forretningskoncept, hvor man kan være medlem for 150 kr. eller støtte opstart af butikken via crowdfunding. Læs mere på http://www.loes-market.dk