Solceller i nord og syd

Lotte

Lotte Lund, Klima- og miljømedarbejder

En gennemsnitlig dansk familie med 4 personer i et parcelhus bruger ca. 5.000 kwh om året, mens en tilsvarende størrelse familie i lejlighed bruger ca. 3.000 kwh på et år.

Skal det forbrug dækkes af solceller, vil det udgøre et areal på hhv. 40 m2 og 25 m2.

De tilskudsordninger, der tidligere har været i Danmark, har resulteret i mange hustage monteret med solceller over det ganske land. De dage, du med solcellerne kan producere energi, kan du sende det, du ikke anvender tilbage i el-nettet og trække på det fælles forsyningsnet de mange dage uden sol.

Anderledes ser det ud de steder, jeg har været i Afrika. Her findes ingen nettoafregningsordninger – her findes faktisk ikke et stabilt og dækkende el-net. Her skal man selv skaffe den energi, man skal bruge, hvad enten det er strøm til en pumpe til vand i marken eller til lys i hjemmet. Og så ligger sol-energi jo lige for.

Når det kommer til kommunikation, har man i Afrika sprunget fastnet-telefonen over og gået direkte til brug af mobilnettet og indført mobile pay langt før, vi gjorde det i Danmark. Det samme kvantespring, kunne man forestille sig, kunne ske indenfor energiforsyningen, hvis de rette aktører leder en sådan udvikling.  En udvikling, hvor man med øget efterspørgsel efter energi springer de fossile brændsler over.

Vi sætter fokus på sol og på udviklingsvilkårene i Afrika ved 2 forskellige aktiviteter i Det Grønne Hus. Lørdag d. 11. juni inviterer Det Grønne Hus børn og voksne ind og eksperimentere med solceller og tirsdag d. 14. juni inviteres Martha Masenge fra Tanzania indenfor til sammen med Lotte Lund at fortælle om en hverdag på et center for udviklingshæmmede børn i Tanzania. Hun vil bl.a. fortælle om hvilke forudsætninger, hun arbejder under i en landsby, hvor solen sveder afgrøderne og el-kablerne ikke er ført ud endnu.

Forhåbentlig tillader vejret, at vi kan være i haven i Det Grønne Hus ved begge lejligheder og her opleve lyden af vandet, der drives op i vandtrappen af et solcellepanel og kan demonstrere en forudsætning ved solcellerne kaldet samtidighed, hvor forbruget skal foregå samtidig med produktionen.

Det samme vil man opleve med bådene, vi bygger d. 11. juni, hvis propel fungerer ved hjælp af solceller og kun drejer rundt, når solen skinner.

Denne samtidighed er ikke altid mulig at ramme i en dansk hverdag, hvor vi ikke indretter vores madlavning og tøjvask efter om der produceres strøm i samme øjeblik, hvorfor et fleksibelt el-net er nødvendigt for at understøtte vores forbrug.  I Tanzania, hvor Martha pumper vand er hun afhængig af, at solen skinner, når der skal vandes, da hendes eneste mulighed for lagring er et 12 volt bilbatteri, som også skal bruges til lys om aftenen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA