Affaldssortering – sådan gør vi hos os  

Hjalte

Hjalte Vejbæk, Praktikant i Det Grønne Hus

Jeg går i 9. klasse på Køge Lille Skole og er praktikant i Det Grønne Hus.

Jeg kommer fra en miljøbevidst familie. Det blev vi efter et projekt, jeg lavede i 5. klasse, hvor vi var ude og besøge Vestforbrændingen. Der fik vi undervisning i, hvor skadeligt det var ikke at sortere. Lige siden har vi sorteret affald, så godt vi kunne. Alle husholdninger skal også snart til at sortere meget mere. Derfor har jeg undersøgt en helt almindelig husholdning – min egen.

Vi har altid samlet flasker, der har pant, fordi at vi ikke kan lide ideen at smide penge ud af vinduet. Men det er ikke godt nok, så vi bestemte os for at have tre kasser til metal, pap og plast. Alle disse kasser står i vores bryggers, som er tæt på køkkenet, hvor langt det meste affald produceres.  Når kassen i bryggerset er fuld, kommer den ud i garagen, hvor der er nogle store papkasser til de forskellige ting. Batterier samler vi i en pose i bryggerset.  Det sker også, at vi en gang i mellem får lidt elektronikaffald, det stiller vi direkte ud i garagen.

Organisk affald fra frugter og grøntsager har vi også en del af. Vi samler det i en beholder i selve køkkenvasken.  Efter madlavningen bliver det organiske affald smidt ud i en spand, der står udenfor. Når den er fuld, bliver det hældt i kompostbeholderen bagerst i haven.

Når vi har fyldt kasserne i garagen bliver det hele kørt ned til genbrugspladsen og lagt i de rigtige containere. Vi prøver så vidt muligt at fylde bilen og traileren, når vi kører på genbrugspladsen. For eksempel har vi ofte grene med fra haven.

Forbedringer

På genbrugspladsen vil de kun tage i mod plastikbeholdere, der har mærket med 1, 2 eller 5.  Det vil sige, at de, for eksempel, ikke vil have plastikbakken fra hakket kød, selvom det er en af de genanvendelige plastiktyper. Så kødbakkerne ryger i skraldespanden. Det har vi aldrig været helt tilfredse med.

Under mit ophold i Det Grønne Hus har jeg lært, at man kan stille sit sorterede affald ud til storskrald. Man skal bare sætte det ud i klare poser. Storskrald tager imod næsten alle typer plastik: blødt, hårdt, farvet og klart. Det skal bare være nogenlunde rent. Så nu kan vi komme af med alt vores genanvendelige plastaffald.

køkkenvask hos Hjalte