Er du vild med din have?

Lotte

Lotte Lund, Klima- og miljømedarbejder

Vi, der har have, kender alle sammen til skvalderkål og brændenælder og ved også godt de kan spises. Men gør vi det?

Vi ved også alle sammen, at komposten bidrager til liv i haven og gør nytte i forhold til jordforbedring, men mange vælger alligevel at køre grene og haveaffald væk, da det skæmmer øjet.

Bor du i et villakvarter, hvor haverne ligner hinanden med hække og herregårdssten, og har du lyst til at bringe naturen ind i haven, men har brug for inspiration fra andre end naboen, så kom til foredrag i Det Grønne Hus. Her vil vi kunne høre om en have, der kan vokse vildt med vilje og med omtanke og ikke bare fordi, man ikke magter at holde den.

Ønsker man en vild have, betyder det ikke, at man bare kan lade stå til, for det er hverken natur eller have. En vild have kræver også pleje og pasning, men nogle andre overvejelser. Lader man stå til, vil enkelte planter overtage og diversiteten, farverne og sanseindtrykkene indskrænkes. En vild have er en have, hvor man samarbejder med fremfor bekæmper naturen, og hvor man skeler til naturens balancer, hvor livet afhænger af mad, lys og jord. Derfor giver en have med buer og sving i planter, stammer og grene også mere diversitet end lige række af enslignende planter, da det giver uensartede lys- og vindforhold. Brydes strukturerne, får man mere forskellighed i floraen, men også i faunaen.

I en vild have kribler og krabler det, der er plads til nyttedyrene, som bidrager til omsætning af biologisk materiale og som holder skadedyrene i skak. En vil have er derfor ikke statisk, men forandrer sig og giver plads til alsidigt liv og levevilkår for svampe, biller og bakterier.

Jeg er selv vild med min have, hvor der er plads til både det spiselige og blomsternes farver, og hvor ungerne kan overraskes over de forskellige orme og larver, men en vild have er det næppe. Her skal jeg turde at give mere slip, kan jeg godt se. Jeg fjerner skvalderkålen, men plukker den i krattet til forårets pesto. Hvad ville der ske, hvis jeg lod den være i et hjørne?

På tirsdag den 10. maj får vi besøg af forfatter og have-økolog Jens Thejsen, som har mange års erfaring med kreativ og rekreativ brug af haven. En vild have er mange ting og kan indrettes efter smag og behag. Der findes ikke bare én måde at gøre det på, men mange. Så har du behov for inspiration til at prøve noget andet end den traditionelle have, kan Jens Thejsen give dig ideer til både den kreative og den levende have med gode oplevelser.

Det Grønne Folkekøkken serverer bl.a. ramsløg- og skvalderkålpesto  mellem kl. 17.00 og 19.00.

Kl 19.00 inviteres til foredrag med Jens Thejsen. Det koster 75 kr. at spise med, mens foredraget er gratis. Tilmelding til spisning skal ske til: annette@detgroennehus.dk eller tlf.nr. 5667 6070 senest mandag den 9. maj 2016 kl. 12.00.

2016-04-27 natur i haven