Har du prøvet at skralde?

LotteSpiser du op? Og hvad vil det sige at spise op?

Madspild er ikke nyt i det danske ordforråd, ej heller fænomenet at skralde madvarer. Vi producerer og importerer fødevarer i tonsvis hver år – og op mod 700.000 ton ender som madspild. Således udgør madspild 1/3 af klimabelastningen fra fødevareproduktion.

 

 

Madspild foregår både:

  • I husholdningerne
  • I detailhandlen
  • Hos fødevarerproducenter
  • I kantiner, restauranter og storkøkkener

Der er efterhånden iværksat mange initiativer til at sætte fokus på madspild.  Der er restauranter, der udelukkende laver mad af kasserede produkter fra fødevarerproduktionen – ikke fordi de er rådne, men fordi de ikke blev afsat eller havde den rette størrelse eller facon.

Der er folk, som skralder – som tømmer containere for varer i detailhandlen, hvor sidste salgsdato er overskredet.

Et tredje initiativ er en app, hvor butikker og restauranter i København udbyder varer, de skal af med i en fart for at undgå at smide dem ud. Du kan læse mere om app´en på https://yourlocal.dk/. Her tilbydes lige nu kylling i karry i Kødbyen og ost på Enghave plads. Det kan være, vi skal have sådan en app i Køge også?

I Det Grønne Hus forsøger vi at sætte fødevarer på dagsordenen på forskellig vis. Vi driver en klimavenlig cafe. Her serverer vi ikke skrald som dagens ret. Men vi er opmærksomme på portionsstørrelser for at imødekomme, at gæster smider så lidt ud som muligt.

Et nyt initiativ, hvor vi gerne vil mødes om mad er Det Grønne Folkekøkken, hvor Anna tryller med klimavenlige ingredienser.  D. 1. september lancerer vi fællesspisning og foredrag, hvor du kan få inspiration til klimavenlig mad, du kan lave derhjemme.  Der vil være et månedligt foredrag i cafeen, som du kan deltage i, uanset om du spiser med eller ej. Her vil et af emnerne være klimavenlig mad, hvor vi ikke kan undgå at komme ind på den rolle, madspild har i forhold til fødevarers fodaftryk på det globale klima.

Læs mere om Det Grønne Folkekøkken på www.detgrønnehus.dk

Har du ikke fået maden galt i halsen, og vil du gerne vide mere, er der en række hjemmesider og blogs, hvor du kan blive klogere på madspild og få inspiration til hvordan du kan give sine fødevarer – tilberedte eller ej – et forlænget liv:

Madspild.dk

http://skralderen.blogspot.dk/

http://www.brugmerespildmindre.dk/