Kan jul og bæredygtighed forenes?

Lotte

Lotte Lund, Klima- og miljøarbejder

December måned nærmer sig med hastige skridt, den hedengangne finanskrise er for længst fortrængt, og vi kan igen i år forvente nyheder om, at detailhandlen forventer ny rekord i julesalget. Danskerne bruger cirka fire procent flere penge på madvarer i december end i årets øvrige måneder. Hjerternes fest er blevet en forbrugsfest – og julen er blevet en anledning til at tænke på familien, hinanden og markere sine relationer med gaver.

Julen forbindes også med næstekærlighed og julehjælp til trængte. Ikke-materielle gaver – som f.eks. at give en ged – er kommet under juletræet. Hvad har julen med bæredygtighed at gøre? Kan de to ord ”jul” og ”bæredygtighed” overhovedet forenes i samme sætning uden at virke enten selvmodsigende eller angstprovokerende?

Hvad skal der til, for at julen er bæredygtig?

Betyder en bæredygtig jul:

  • Intet forbrug?
  • Genbrugsgaver?
  • At give gaver, der holder til næste generation?
  • Ris a la mande lavet på perlespelt fremfor ris?
  • Gaver pakket ind i avispapir?
  • Noget, der gavner u-lande?

Der findes ingen definition af bæredygtig jul, så du kan gøre dig dine egne overvejelser. Jeg vil selv gøre det og bruge anledningen til at sende en næstekærlig tanke til næste generation – og overveje at give en gave til jorden, naturen og klimaet.

Martin Ishøj er præst og en af initiativtagerne til Grøn Kirke, et initiativ hvor kirker arbejder med bæredygtighed – så derfor vil jeg benytte julemånedens indtræden som anledning til at høre Martin Ishøjs bud på, hvordan kristne gennem tiden har bekæmpet miljøkriser og klimaforandringer under henvisning til religion.

Derfor gæster Martin Det Grønne Hus til Folkekøkkenet d. 1. december og holder oplæg kl.19.00. Inden oplægget serverer caféen bæredygtig julemad med brunede kartofler, rødkål og Annas steg af svampe og selvfølgelig med en brun sovs, der smager af noget. Til dessert kan du købe risalamande m. kirsebærsovs.

Denne aften skal vi ikke snakke forbrug, dårlig samvittighed eller lede efter metoder til aflad, men blive inspireret til at tage nogle valg, som kan gøre ens jul lidt mere bæredygtig. Og gør vi alle det, kan selv julen være med til at bremse klimaforandringerne

bæredygtig jul