Køge Høns

Henrik

Henrik Lerdorf, Naturvejleder

Nu er de her. Sådan helt bogstaveligt. Vaskeægte kaglende Køge Høns i flotte fjerdragter.

Det Grønne Hus har søsat låneordningen ’Køge Høns’, der går ud på, at man låner et par høns og et hønsehus i en periode på 4 – 6 uger.

Det har vi gjort, fordi rigtig mange har lyst til at holde høns. Med denne ordning er der mulighed for at få afprøvet om både dyreholder-genet og haven kan klare opgaven.
Høns er dog særdeles beskedne i deres krav. Rent vand, lidt godt foder og adgang til den frie natur i haven; så kvitterer de med fine friske nylagte æg til morgenbordet eller kagebageren.

Høns er robuste og (for det meste) stilfærdige husdyr, som bidrager til den helt lokale grønne omstilling gennem produktion af fødevarer, omsætning af madrester, bekæmpelse af uønskede planter og skadedyr samt gødning og jordforbedring i haven.
De spiser med glæde madrester fra køkkenet og omsætter det til æg, kød og gødning. Gødning og strøelse tilsættes havekomposten, som dermed bliver til en et næringsrigt og jordforbedrende tilskud til både pryd- og nyttehave.
Hønsene er dermed en vigtig brik i havens økologiske kredsløb, hvor de indgår i et fint samspil med husholdningen, planterne, jorden og dig selv.

Køge Høns

Høns i haven biHønseplakat  - billededrager også til at begrænse uønskede planter, som f.eks. mælkebøtter og skvalderkål. Den evindelige kamp med skvalderkålen, bliver nu til hyggelig foderhøst. Og så elsker de dræbersnegle-æg og myrer.
’Køge Høns’-pakken består af 2 dværghøner og et hønsehus, der kan transporteres på en almindelig lille trailer eller i en varevogn.

De første to hold høner er allerede sendt ud til glade have-ejere. Når deres første ophold er slut, bliver de sendt videre til de næste på listen.

De to hold Køge Høns er bookede indtil 30. august, men derefter er de ledige igen.

Kontakt Det Grønne Hus, hvis du har mod på at prøve kræfter med vores Køge Høns, eller har andre spørgsmål vedrørende den miljørigtige have.

Vi samarbejder med de lokale hønse-ildsjæle fra Fjerkræklubben Roskilde-Sjælland, der leverer dyr og yder faglig bistand.