Liiige nu!

Lotte

Af Lotte Lund, Klima- og miljømedarbejder

Sådan råbte min kollega ned af trappen sidste år, da en mail tikkede ind om, at vores længe ventede Fairphone var sat i produktion. Telefon nr. 11.764 og 11.765.

Vi havde skrevet os op til en telefon, der på mange måder løfter både klima-, miljø-, social- og sundhedsmæssige udfordringer, som er relateret til produktion af elektronik. Fairphone fokuserer både på genanvendelse, på fair arbejdsvilkår i minerne og på minimering af overflødige ressourcer.

Telefonen fungerer upåklageligt og er nu sat i produktion igen. Men så er jeg jo brændt inde med min gamle nokia. Den har nu ligget i skuffen siden efteråret og kommer nok aldrig i brug igen. Derfor blev det tid til at undersøge, hvordan jeg bedst kunne skaffe den af vejen uden for megen dårlig samvittighed.

Genbrug af telefoner

Mange danskere køber en ny mobiltelefon, før den gamle model er udtjent. Men tænker du over, at du skaber 26 kilo affald per mobiltelefon, du køber?

Hvis hver eneste husholdning i Danmark genbrugte et elektrisk eller elektronisk apparat kunne 7.350 ton affald blive undgået. Der er udregninger, der viser, at det samtidig ville nedbringe udledningen af CO2-gasser med 6.500 ton, hvilket svarer til den mængde, som bliver udledt fra 950 flyvninger rundt om jorden.

Indsamlingen af brugte mobiltelefoner gavner miljøet ved at reducere mængden af elektronisk skrot på lossepladserne samt mindske behovet for at producere nye elektroniske dele. Der er flere, der køber brugte mobiler, og der er organisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors og Børneulykkesfonden, som indsamler telefoner og får et mindre beløb doneret til deres arbejde, når de videresælger de udtjente mobiltelefoner. De virksomheder, som køber telefonerne, er ansvarlige for at de ikke ender i forbrændingsanlæg, men genbruges og afskaffes forsvarligt.

Vil du se, om du selv kan få noget for den, kan du f.eks. gå ind på www.dropnshop.dk eller www.emc-recycle.com/dk/, som er én af de virksomheder, som samarbejder med velgørende organisationer. Ligger du inde med en telefon, du ikke længere bruger, og som du gerne vil have hjælp til at skrotte, kan du komme forbi Det Grønne Hus, så sørger vi for at få den leveret til en virksomhed, der kan enten videresælge telefonen eller genbruge metallerne.

Derfor skal du genbruge mobilen

  • Når mobilerne ryger i skraldespanden, sendes de videre til forbrændingsanlægget.
  • Bliver de brændt udleder de tungmetaller som kviksølv og kadmium, der er skadelige for naturen.
  • Materialer, som guld, sølv og platin i telefonerne, kan genbruges til produktion af nye mobiltelefoner, computere