Ølejr er fællesskab og bæredygtig ferie

Lene Lindkvist

Lene Lindkvist

Hvis du drømmer om at bruge din sommerferie til at komme væk fra hverdagens stres og jag – og du samtidig søger enkelhed, fællesskab og elsker den danske sommer, så er ølejr måske noget for dig?

Min familie og jeg har de sidste 6 år brugt en del af vores sommerferie på ølejr i Det Sydfynske Øhav. Og vi elsker det. Ja, er blevet helt afhængige.

På Skarø ølejr finder vi den ro og det fællesskab med hinanden og de andre – som vi kan savne i hverdagen. Her bliver alting meget umiddelbart og enkelt. Vi nyder at være så tæt på naturen med havet og himlen helt tæt på 360 grader omkring os.

 

Bæredygtig ferie

Ølejr er også lig med den på alle leder mest bæredygtige ferie, jeg kan forestille mig. Vores energiforbrug er stort set nul hele ugen. Vi bor på en mark og har ingen strøm, men klarer os med en lille solcelle, der kan oplade mobilerne og køre en stavblender. Vi får vand fra en haveslange, der er trukket fra den nærmeste gård. Trænger vi til et ”rigtigt” varmt bad, så cykler vi ned til havnen, hvor der er fine badefaciliteter Vores ølejr-uge er vegetarisk, hvilket giver god mening – også selv om at de fleste af deltagerne ikke er vegetarer til daglig.

Masser af aktiviteter for børn og voksne

På vores ølejruge på Skarø er temaet yoga og vi har en professionel yogalærer, der laver yoga hver dag for både børn og voksne. Herudover fanger vi krabber, kigger på frøer i gadekæret, spiller fodbold, laver skattejagt, synger ved bålet, bader og går ture til øens eneste butik cafeen ”Tante Sofie”, der laver hjemmelavet is. Ret så heldigt og populært.

Ølejr er for alle

At være på ølejr er hverken langhåret eller hippieagtigt. Ølejr er for alle, der søger enkelthed og fællesskab i deres ferie. På ølejrene kommer både den store kernefamilie, der gerne vil have kvalitetstid sammen uden sommerland og shopping, og den enlige forælder, der gerne vil dele ferien med andre. Ofte kommer flere generationer også sammen for at nyde en uge i samvær med andre og de fordele det giver. Ølejr er således indbegrebet af bæredygtig ferie i pagt med naturen.

 

solcelle og stavblender

Fakta

Der findes i alt 10 ølejre i Danmark fordelt på nogle af landets smukkeste øer. Lejrene har forskellige emner, som du kan læse mere om på www.ølejr.dk, hvor du kan finde en beskrivelse af alle lejrene.

Fælles for lejrene er, at faciliteterne er primitive og at man lever tæt på naturen. Alle sover i telte – enten egne eller fællestelte. På lejrene er man fælles om de praktiske gøremål som madlavning, oprydning mm.