Tag trygt elbilen – også i Køge

Jacob

Af Jacob Skjødt Nielsen, Leder, Det Grønne Hus

 

Den måde, vi har indrettet transporten på, er en af de helt store kilder til Co2 udledningen.  Men vi skal jo transportere os; på arbejde, på indkøb, på ferie eller blot for at komme lidt ud. Transport kan foregå på mange forskellige måder med meget forskellige klimamæssige resultater. Vores biler forurener meget – især når der kun sidder 1,1 person i gennemsnit i bilerne på køgebugt motorvejen på vej på arbejde om morgenen.

Da jeg fik nyt arbejde, fik jeg også længere transport til arbejde. Jeg købte en elbil af mærket Nissan Leaf. Det er en familiebil med 108 hk og masser af plads i bagagerummet til hverdag og weekend. Med knap 30 km til arbejde har jeg rigeligt batteri til at køre de 60 km frem og tilbage i hverdagen. Jeg lader derfor kun op derhjemme og starter hver morgen med batteri til 120 km blandet kørsel. Da jeg har overskudsstrøm fra mine solceller, er det samtidig tæt på at være gratis og helt miljøvenligt strøm.

I den første tid med elbil var jeg noget bekymret for rækkevidden. Men jeg har heldigvis stadig til gode at løbe tør for batteri, og efter den første måned tænker jeg faktisk ikke over det mere. Hvis jeg skal på en længere tur, orienterer jeg mig om opladningsmuligheder på vejen – og her er vi godt stillet i Køge med flere opladere. I påsken tog familien til Sønderjylland og det krævede to opladninger undervejs. Angsten for afstande aftager med tilvænning til en lidt anden kørselsplanlægning.

Køge delebil har en Renault Zoe elbil stående på torvet. Men den bliver ikke brugt ret meget, og nogle fortæller, at de ikke benytter den fordi, de er usikre på, hvordan det er at køre med automatgear. Personligt savner jeg ikke gearskiftet i min gamle Skoda, når jeg sidder på Roskildevej på vej på arbejde. Jeg savner heller ikke motorlarm, men har til gengæld opdaget fænomener som dækstøj og vindstøj i sidespejlet. Elbiler kan accelerere som en sportsvogn og løber altså ikke tør for batteri uden at kørecomputeren har gjort opmærksom på det i god tid i forvejen.

Hvis du har lyst til at prøve en elbil, så arrangerer Det Grønne Hus og Køge Delebil en informationsdag lørdag den 13. juni kl. 11-14 på Torvet, hvor interesserede kan prøve en tur i elbilen. I perioden fra 1. juni til 1. september kan medlemmer af Køge Delebil køre i elbilen til nedsat pris (2 kr. pr km)

Jeg vil klart anbefale en prøvetur, men det er på egen risiko – måske får du lyst til at få den med hjem.

eldelebil