Tips til et grønt klædeskab

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stephanie Abi Khalil, kommunikationspraktikant

Grøn er det nye sort! Jeg mener ikke, at Kaki-grøn er efterårets modefarve. Jeg taler selvfølgelig om bæredygtigt tøj! Og hvorfor bæredygtigt tøj? Mode- og tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende industrier, og danskerne er den nordiske befolkning, der oftest køber nyt tøj. Faktisk belaster tøj miljøet i alle stadier af dets levetid; ved produktion af råvarerne, selve produktionsprocessen, distributionen, forbruget og ved afskaffelse. Desuden viser en rapport fra Miljøstyrelsen, at vores tøj koster miljøet tre milliarder kroner om året. Så høj er prisen for vores enorme tøjforbrug. Derfor sætter Det Grønne Hus fokus på klimabelastningen af tøjforbrug, og jeg har sammensat nogle tips til et grønnere klædeskab.

 1. Vask mindre – og vask kun tøj når det er beskidt
  Vand- og energiforbruget i tøjvask er en af de største kilder til miljøbelastning forbundet med tøj og tekstiler. Derfor skal man kun vaske tøjet, når det er beskidt, altså hvis det har pletter eller lugter. Tøj kan sagtens bruges flere gange uden at smide det i vaskemaskinen, og desuden holder tøjet også længere, når det vaskes færre gange.
 2. Køb tøj der holder
  En lang levetid for hvert stykke tøj er det mest bæredygtige, køb derfor tøj som er i god kvalitet og som kan holde til at blive vasket mange gange uden at miste farven og formen.
 3. Køb bæredygtigt tøj
  Der er mange forskellige perspektiver og elementer i bæredygtigheds-begrebet, men tøj kan betegnes som bæredygtigt, hvis der er anvendt økologiske tekstiler som bomuld, uld eller hamp og hør, hvis der er anvendt Fair Trade materialer, hvis det er fremstillet af genanvendte og genbrugte materialer, hvis det er fremstillet uden brug af skadelige kemikalier og hvis det er miljømærket. Og så tænker du, ”hvordan finder jeg bæredygtigt tøj?”. Det kan vi hjælpe med. I uge 39 lancerer vi kortet ”Grøn Guide til Køge”, som kortlægger alle de tøjbutikker i Køge, som har bæredygtigt tøj. Du kan her se, om dine ynglingsbutikker har fokus på miljøet.
 4. Begræns køb af nyt tøj
  Tøj belaster miljøet betydeligt i dets bortskaffelse, men tekstiler har et stort potentiale for genanvendelse. Lang holdbarhed og tøjgenbrug er det mest miljøansvarlige, og ved at handle i genbrugsbutikken eller ved at købe genbrugte produkter kan man nedsætte tøjets miljøbelastning. Du kan f.eks. tage en tur i genbrugsbutikken, eller bytte tøj med venner og veninder, eller med Det Grønne Hus; vi lancerer nemlig ”Det Grønne Klædeskab”!

Klædeskabet er baseret på et byttekoncept, hvor man gratis kan komme og bytte et lækkert stykke tøj ud med et andet. Hvor mange af os har ikke en drøm om et klædeskab med uendelige muligheder, i rigtig Carrie Bradshaw stil? Nu kan jeg ikke love, at vi har et par Manolo Blahniks liggende, men der er helt sikkert en lækker kjole eller to, som bare venter på at få nyt liv i dit klædeskab. Så kom forbi og tag et kig, når klædeskabet lanceres i uge 39.

 

tøjskab